Frica - Sentiment uman
Un film de groază are ca element central sentimentul uman al fricii. În regizarea unui film horror, un regizor poate folosi o multitudine de nuanțe ale fricii pentru a-și atinge scopul: frica de paranormal, frica de necunoscut, frica de dezastre naturale, de animale, de mașinării, frica de alți oameni, frica de traume fizice și psihice, frica instabilității psihice proprie sau a altora etc. Toate aceste frici se datorează unui factor natural, înnăscut, din fiecare om: universala frică de moarte.
Imaginea de mai jos, ce reprezintă o diagramă realizată de către Michael Stevens, cunoscut pe YouTube drept „VSauce”, susține ideea enunțată mai sus. În videoclipul intitulat What Is The Scariest Thing?, din seria Mind Field, Michael analizează funcțiile și tiparele creierului uman cu scopul de a determina acel lucru care garantat va speria orice persoană.
Scopul final al videoclipului nu este relevant pentru această lucrare; doresc să pun accent pe multitudinea de fobii pe care le poate avea un om: frica de sufocare (fie prin claustrare, fie prin înec), frica de durere (durere cauzată de mașinării, animale, tortură sau un ucigaș), frica de izolare (fie spațială, socială, lipsa completă de comunicare), frica de mișcări sau zgomote bruște, frica de necunoscut (forme neclare sau inexplicabile, sunete dubioase, paranormalul, întunericul), frica de boală (viermi, paraziți, epidemii, spitale), frica de incapacitate (fie privarea noastră de anumite funcții din cauze precum legarea la ochi, drogarea, îngropatul de viu, încătușarea, fie recunoașterea neputinței noastre de a modifica ceea ce se întâmplă).