top of page

Tipuri de horror

Propun în continuare o clasificare a filmelor de groază în funcție de tema principală abordată, a subgenurilor de horror prezente în ele și, de asemenea, analiza unui film cunoscut, reprezentativ pentru fiecare categorie.

image15.jpg

1. Body Horror

The Thing (1982, original, 2011, remake) este un film din categoria Body Horror, deoarece prezintă un parazit extraterestru ce preia controlul asupra corpurilor unor cercetători, deformându-le într-un mod grotesc, transformând până la urmă corpul uman într-un monstru de nerecunoscut. În film mai întâlnim și motivul fricii paranoice, deoarece creatura se deghizează, la început, drept oameni inocenți, deci nimeni nu poate fi crezut.

image16.jpg

2. Comedy Horror

The Babysitter (2017) și The Babysitter: Killer Queen (2020) sunt două exemple foarte bune de Comedy Horror. În filme, protagonistul, un băiat pe nume Cole, încearcă să scape de un grup de adolescenți, conduși de dădaca lui, care vor să facă un ritual demonic. Filmele sunt pline de momente comice, în care fie antagoniștii poartă discuții hilare, fie iau o pauză de la urmărirea lui Cole pentru a-i recunoaște acestuia mișcările istețe, și în general comicul este dat de personalitățile colorate, specific adolescentine, ale personajelor. Acest tip de filme îmbină adesea și elemente de dragoste, cum este cazul celui de-al doilea film.

image17.jpg
image18.jpg

3. Gothic Horror

Frankenstein, filmul din 1931 bazat pe romanul cu același nume, publicat de Mary Shelley în 1818, este cel mai bun exemplu de Gothic Horror, deoarece este bazat pe literatura gotică, îmbinând elemente horror cu elemente romantice, într-un cadru sumbru, construit cu culori reci.

4. Natural Horror

The Meg (2018) face parte din categoria filmelor de groază Natural Horror, deoarece elementul terifiant al filmului este un rechin gigantic, un simplu animal, dar căruia i s-a exagerat o trăsătură: dimensiunea. Alte filme din acest subgen se bazează pe exagerarea numărului unor creaturi (de exemplu, furnici, insecte, păsări, care devin astfel o amenințare la adresa umanității), sau a inteligenței lor (animalele se coalizează împotriva omenirii).

image20.jpg
image19.jpg

5. Psychological Horror

Hush (2016) descrie poveste unei scriitoare aflate în vacanță la o cabană într-o pădure izolată, care este terorizată de un sadist însetat de sânge. Povestea intră în categoria Psychological Horror datorită unui aspect care schimbă complet firul narativ: victima este surdă. Alte filme din aceeași categorie fie pun accent pe dizabilitățile protagoniștilor, fie încearcă o umanizare a antagoniștilor, fie duc la extrem nebunia acestora.

6. Science Fiction Horror

Alien: Covenant (2017) intră în categoria de filme Science Fiction Horror. El, precum și celelalte filme din seria Alien, descriu expediții spațiale care eșuează când un prădător extraterestru aproape imbatabil începe să vâneze echipajul. De asemenea, robotul „David”, înzestrat cu o inteligență artificială dincolo de orice minte umană, nu se mai supune codului sursă ce-i spune să servească echipajele, ci încearcă să ucidă toată viața din univers.

7. Slasher Horror

image21.jpg

Categoria de Slasher Horror, în care antagonistul pătrunde în viețile protagoniștilor și începe să-i ucidă rând pe rând, până la confruntarea finală, când, adesea, ultimul rămas câștigă, este probabil cea mai vastă categorie de filme. În ea se încadrează sus-menționatele serii Friday the 13th și A Nightmare on Elm Street, dar și seriile The Texas Chain Saw Massacre (debutul, în 1974), Child’s Play (1988), Halloween (1978 original, 2018 remake), Scream (1996).

image22.jpg
image25.jpg
image24.jpg
image23.jpg

8. Splatter Horror

image26.jpg

Splatter Horror (numit, neoficial, și torture porn) desemnează acel tip de filme horror care se bazează exclusiv pe utilizarea de scene grafice pentru a șoca audiența, mai mult decât a o speria; de aceea, criticii au opinii contradictorii în privința acestui subgen de filme horror. Seria de filme Saw este considerată una dintre creatorele splatter horror-ului, datorită felurilor grotești în care protagoniștii sunt uciși. Totuși, în filmele Saw, elementul principal sunt capcanele geniale, dar diabolice și letale, concepute de John Cramer pentru a testa voința de a trăi a celor pe care el îi consideră nedemni de a mai trăi, datorită viciilor și deciziilor lor nefericite.

image27.jpg
image28.jpg

9. Folk Horror

Midsommar (2019) descrie povestea unor turiști într-un cătun suedez, unde participă la festivitățile și tradițiile specifice autohtonilor. Curând, ei află că tradițiile acestea sunt mult mai întunecate și sângeroase decât par la prima vedere, iar turiștii noștri dispar unul câte unul. Midsommar intră în categoria Folk Horror, abordând teme precum tradiții și obiceiuri ale unor societăți izolate.

10. Found Footage Horror

Nu în ultimul rând, Found Footage Horror (filmele de groază cu filmări găsite) este categoria de filme horror care sunt povestite din perspectiva unor înregistrări ale unor întâmplări nefericite întâmplate în trecut. În The Blair Witch Project, trei studenți merg să filmeze un documentar despre o legendă locală: vrăjitoarea din Burkittsville. Datorită unor evenimente inexplicabile, cei trei nu apucă să se mai întoarcă acasă, iar povestea lor este spusă prin înregistrările făcute de aceștia, găsite un an mai târziu.

bottom of page